måndag 9 september 2013

Bland kokosnötter och andra frukter

Häromdagen kom M hem och berättade om en intressant och underhållande föreläsning de hade haft under ämnet "Living in Switzerland" (en one-off så här under "orientation week", för övrigt handlar föreläsningarna nämligen om avsevärt torrare ämnen). Den hölls av killen som skrivit denna bestseller, som M också fick en signerad kopia av. Han är alltså en brittisk kille som bott är i Schweiz en längre tid och anser sig känna till hur landet och dess invånare funkar. Han liknade schweizarna vid kokosnötter, de har ett hårt skal som det tar tid att tränga igenom men när man väl gör det så är det gott! Som jämförelse är t.ex. amerikaner persikor, mjuka och söta på ytan men hårda inuti, man blir lätt kompis på ytan men det betyder inget mer. Klischeer förstås men enligt en dylik generalisering så passar ju finländaren in här som fisken i vattnet!

Några förhållningsregler fick han också: kindpussarna här är 3 st. (svårt för mig som är van med 2 från Spanien och Italien, så här slutar jag lätt för tidigt och så blir det konstigt), det är viktigt att hälsa på var och en även på tillställningar med mycket folk (och inte bara säga hej allihopa när man kliver in) och att säga namnet på den man hälsar på (stackars M som knappt känner igen folk, än mindre minns deras namn).

Vi fick genast ett tillfälle att öva detta igår när vi deltog i en middag som ordnades på den lokala tennisklubben, där vi funderar på att bli medlemmar. Men det kändes inte alls som om vi var omgivna av kokosnötter där, för alla var så otroligt hjärtliga och vänliga mot oss. Fast det kanske bara var ett lurigt trick, för nu måste vi nästan bli medlemmar bara för att de varit så snälla mot oss. Hursomhelst har M åtminstone redan hittat två tennispartners här och det finns nog några alternativ för mig också.

Idag var det sedan dags för en riktig fruktsallad när vi gick på brunch med resten av MBA-studenterna med familjer och en hel hop alumni. Det finns tre andra på årets MBA-kurs som har fru och barn med sig här (ingen med man och barn och överlag är kvinnorna ganska underrepresenterade på kursen) och ytterligare någon med fru/flickvän. Så idag växte mitt sociala nätverk här plötsligt exponentialt och vardagen känns med ens ganska mycket ljusare.


1 kommentar:

  1. Anonym10.9.13

    Du skriver så fint och det är roligt att läsa. jag gillar det där med kokosnötter. Och som sagt det stämmer väl litet på oss här också, kram m

    SvaraRadera